#bormámor

Ízélmények és élmények az élet bubis és csendes oldaláról.

Egri nagyok

2022. május 20. 20:25 - #bormámor

- superior és grand superior borok a pohárban

A belvárosi Sociétében szép merítést kaptunk az Egri borvidék izgalmas boraiból a helyi borászok közvetítésével, ahol a szakma és a meghívott vendégek a pincészetek legszebb superior és grand superior tételeit kóstolhatták meg.

A kiállítók: Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Bukolyi Marcell Organic Wines, Dula Pincészet, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Gecse István Hárs Pincészete, Gergely Bástya Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Kovács Nimród Winery, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, Simon Pincészet, St. Andrea Szőlőbirtok, Stumpf Pincészet, Szuromi Családi Birtok, Tarjányi Pince, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet, Varsányi Pincészet, Villa Völgy Pincészet, Wanda Borház.

image1_3.jpeg

No, de nézzük is a borokat: a Pajados és Almagyar dűlők markáns különbségét mutatta meg az Almagyar Érseki Szőlőbirtok két ’21-es olaszrizlingje. Mindkettő öt hónapot töltött tíz hektoliteres tölgyfa hordóban, alkoholban (13-13,5%) és savban (7-6,7g/l) is hasonló paraméterekkel rendelkeznek. A Pajadosról érkező illatában finom krétásság, mellette szép trópusi és fehér húsú gyümölcsök, és ők is ölelték a kortyot. Szép szerkezet, kellemes hossz, jó inni. Az Almagyar dűlőből érkező melegebb arcát mutatta a fajtának. Szép fajtajelleg. Gyümölcsök és terroir. Szerkezet. Csupa gyümölcsösségével, mind illatban és a kortyban is. Kacérkodásra invitált a pincészet ’20-as kadarkája a Kerekszilvás dűlőből. Kerek, szép lecsengés jellemzi. A pontot az i-re a ’19-es superior bikavér tette fel: finom, friss gyümölcsök, sok cseresznye és meggy, remek hordóhasználatból adótódó finom fűszerek, egyensúly, hossz.

Bukolyi Marcell ’20-as Egri Csillag Superior bora citrusos, púderes, bájos illatával vett le a lábunkról. Birsalmás. Kerek, szép savak. Könnyen szerethető, jól iható, le is csúszik pikk-pakk. Nagy-Eged Grand Superior ’19-es bikavér tétele illatában cseresznye, fehér csokoládé, ízében visszaköszön a cseresznye, ribizli. Lendületes. Szép játéka a kékfrankosnak, syrah-nak, pinot noirnak, cabernet franc-nak. Ügyes hordóhasználat.

A St. Andrea borok finom eleganciájukkal lopták el a pillanatot. A Merengő, a Hangás és az Igazán is bővelkedett izgalomban. A Merengő ’18 akár intravénásan is jöhetne. Játék, rengeteg gyümölcs, fűszerek, csokoládé, hossz. Az ugyanabból az évjáratból érkező Hangács is szép arcát mutatta. Tele izgalommal, telt, finom cizelláltság, öleli a korty a szájat. ’16-ból érkezett az Igazán: egy nagyon férfias tétel. Karakán, figyelemért kiált.

image4_1.jpeg

A Stumpf Pincészet öt tétellel érkezett. Nagy-Egedről érkező Syrah ’18-as bora fajtát kedvelőknek kötelezője. Vastag. Fűszerek. Gyümölcsök tobzódása. Kacérkodik. Hús és bors. Hosszú. Cseresznye bomba az ugyancsak erről a területről és évjáratból érkező Pinot Noir. Szerkezetében összhang. Meggy-cseresznye kombó. Fűszerek. Csokoládé öleli a kortyot. A 2017-es Öregtőkék kékfrankos savai szép ívet adnak a bornak. Gyümölcsök és fűszerek. Elegancia. Hosszúság. A Nagy-Eged Grand Superior Cabernet Sauvignon ’17 igazi gasztro bor: férfias és húsért kiált.

image0_5.jpeg

Thummerer Pincészet Grand Superior kadarka ’15tétele bűbájod. Izgalmas illat. Cukorkás, bújós. Konyakmeggy, fahéj, fűszerek. Tikkamasszala.  2016-os Grand Superior bikavére Nagy-Egedről jött. Bársony. Hossz. Mese szín. Érett gyümölcsök, bújik, elgáns. Szép szerkezet. Étcsokoládéval zárja a kortyot- nagyon egri.

image3_1.jpeg

A kóstolót három mesterkurzus is cizellálta, a dűlős egri borokról, mint az egyediség kulcsáról szóló beszámolónk hamarosan következik- ahol egy-két tétel kicsit még az időt is megállította. 

Összefoglalva: igen figyelemreméltó tételek kerültek ki a pincékből Egerben most is, melyekkel nem csupán egy vacsorát tudunk még markánsabbá tenni, hanem egy erkélyen/fotelban/kanapén ülve nagy gondolatrendezések méltó kísérői is lehetnek.

 

Varga Andi

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása